Tilmeld dig
2. feb
2026

Fagligt løft i dansk - udskolingen

Kompetencefonden støtter kurser, som lever op til tre kriterier. Men for at gøre det lettere for dig, der skal finde et kursus, har Professionshøjskolerne og CFU’erne udviklet en række kurser, som lever op til kompetencefondens formål. Disse kurser er på den såkaldte "positivliste".

Læs mere her

UCN

Hvornår
2. feb 2026
Tilmeldingsfrist
15. okt 2025
Hvor
9800 Hjørring, Campus Skolevangen
Kontakt
Dorthe Geisnæs
dge@ucn.dk
72690429
Pris
10.450 kr. + moms
Danskfaget i udskolingen bevæger sig i retning af mere undersøgende og kreative tilgange til arbejdet med sprog og litteratur. Dette koblet med et stærkt fokus på produktion af gode tekster og multimodale produkter. Kodeordene er meningsfuldhed, autenticitet og praksisnærhed. Ønsker du dig ny inspiration til danskfaglige forløb, så er dette kursus noget for dig.

Hvad får du ud af kurset?

På dette kursus lærer du at anvende undersøgende og kreative metoder, der gør arbejdet med sprog og litteratur spændende for eleverne. Du får også redskaber til at tilrettelægge forskellige fremstillingsprocesser for dine elever, herunder både mono- og multimodale produkter.

Med afsæt i didaktisk forskning i danskfaget fokuserer vi på at skabe praksisnære forløb, der er tæt knyttet til f.eks. elevernes personlige udvikling, deres hverdag og interesser samt til aktuelle problemstillinger i samfundet.

Endelig får du en introduktion til de didaktiske og teoretiske rammer bag undersøgende tilgange og praksisnær undervisning, samt konkrete metoder og redskaber til din daglige undervisning.

Fagligt indhold

På dette kursus kommer du blandt andet til at arbejde med:

  • Nye metoder til spændende skriveundervisning og multimodal produktion, kreative og meningsfyldte indfaldsvinkler til arbejdet med kontekstualiseret grammatik, hands-on viden om metoder i danskundervisningen, herunder reading-to-learn og undersøgende tilgange til litteratur i danskundervisningen

Du kommer altså til at få viden om:

  • Undersøgende og kreative metoder til at analysere og fortolke en bred variation af tekster
  • Hvordan du kan tilrettelægge en bred variation af fremstillingsprocesser for eleverne - både indenfor mono- og multimodale produkter. Vi udforsker sammen en bred vifte af forskellige litterære genrer og sproglige virkemidler
  • Hvordan du kan integrere undersøgende, kreative og praksisnære elementer i undervisningen, så eleverne kan se relevansen af det, de lærer
  • Hvordan du kan inddrage virkelighedsnære problemstillinger i danskundervisningen
  • Hvordan læringsmiljø og samarbejdsrelationer i klassen kan understøtte det danskfaglige indhold

Derudover får du en introduktion til de didaktiske og teoretiske rammer bag undersøgende tilgange og praksisnær undervisning. Herved bliver du klædt på til at koble det praksisnære arbejde og de undersøgende og kreative metoder med teoretiske perspektiver på den didaktik, du arbejder med i udskolingen.

Kurset tager udgangspunkt i undervisningsfagets kerneindhold, udvikling og fagfornyelse.

Målgruppe

Kurset henvender sig til dig, der er underviser i udskolingen, og som ønsker at forny din tilgang til undervisningen i danskfaget og få inspiration til nye undervisningsmetoder og -materialer.

Praktisk information

Opbygning og forløb

Kursusforløbet består af 5 kursusdage á 6 timer.

Undervisningen veksler mellem teoretiske oplæg, holddiskussioner, refleksion, gruppearbejde og elevrettede opgaver. Undervejs skal du reflektere over din egen undervisningspraksis med de andre kursusdeltagere.

Opdateret den 2025-04-23 12:39:00
2. feb 2026
9800 Hjørring, Campus Skolevangen

Se også