Fagligt udbytte
Historielærere står ofte over for udfordringer som manglende elevmotivation eller en opfattelse af, at historie kun handler om "gamle dage." og ikke dem selv. Dette kursus medvirker til at give dig redskaberne til at gøre historiefaget levende og relevant for nutiden og elevernes egne liv.
På kurset får du:
- Forståelse for relevans: Lær at koble historiske begivenheder til dine elevers samtid og fremtid.
- Styrkede faglige kompetencer: Bliv sikker i historiefagets teorier, metoder og indhold.
- Praktiske værktøjer: Få en fyldt værktøjskasse til at skabe varieret, engagerende og fagligt kvalificerende historieundervisning.
- Motiverende metoder: Udforsk cases, der gør komplekse historiske begivenheder nærværende og interessante for dine elever.
På kurset møder du den nyeste forskning inden for historie og didaktik, og du styrker dine egne faglige og metodiske kompetencer. Du får praktiske værktøjer og konkrete idéer, der hjælper dig med at skabe en undervisning, der både motiverer og kvalificerer dine elever – og gør historien relevant for dem.
Kurset tager udgangspunkt i undervisningsfagets kerneindhold, udvikling og fagfornyelse.
Fagligt indhold
Gennem kurset dykker vi under temaet ”Når verden vælter” ned i danske og internationale historiske brud/vendepunkter, der har ændret verdensbilleder og skabt nye perspektiver. Du vil blandt andet arbejde med:
- Historiske cases: Fordyb dig i danske og internationale begivenheder, der har betydning for verdensordenen.
- Teorier og metoder: Udforsk nye tilgange til analyse og formidling af historie.
Læringsformer: Prøv kræfter med kreative og undersøgende metoder, der aktiverer både elevernes og din egen nysgerrighed.
Målgruppe
Kurset er til historielærere med eller uden formel undervisningskompetence samt andre med interesse for historiefaget.
Undervisning
Undervisningen er varieret og kombinerer teori, praksis og refleksion.
Undervisningen afvikles overordnet som et ugekursus med et omfang af i alt 30 lektioner. Disse er fordelt i to dele. Første del er 3 sammenhængende dage og del 2 er to sammenhængende dage med et mellemrum, hvor du kan afprøve en eller flere af de forløb eller aktiviteter, du har mødt på kursets første del.
Første del af kurset afvikles (uge 37) mandag 8. september kl. 8.30 – 15.00, tirsdag 9. september kl. 8.30 – 15.00 og onsdag 10. september kl. 8.30 – 15.00 på PH Absalon – læreruddannelsen i Roskilde (Trekroner).
Onsdagen i kursusdel 1 afvikles som en ekskursionsdag – ud af huset dag.
Anden del af kurset afvikles (uge 41) torsdag 9. oktober kl. 8.30 – 15.00 og 10. oktober kl. 8.30 – 12.00 på PH Absalon – læreruddannelsen i Roskilde (Trekroner). Kurset udbydes i 2026 forår i Vordingborg. Undervisere på kurset bliver erfarne undervisere på læreruddannelsen og andre fagpersoner.
Vedr. lokale: kurset afvikles primært på campus, i nærmiljøet og efter aftale med kursisterne lokalt/regionalt.